פורסם על ידי ב 09/09/2019

אינטליגנציה רגשית מסייעת גם לילדים עם הפרעת קשב וריכוז

כאשר מודדים את ההצלחות של הילדים שלנו באמצעות ציונים ומנת משכל, התסכול בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז רב, כאשר הם אינם מצליחים לעמוד בסטנדרטים אלו.

זה הזמן לטפח אינטליגנציה רגשית, שתסייע להם בהתנהלות בחיים. 
אגב, היא טובה לכל הילדים.

מהי אינטליגנציה רגשית?

עצוב מאוד שבבתי הספר בני זמננו ההצלחה של ילדינו עדיין נמדדת על-פי סקלת ציונים ומנת משכל, מה שעשוי לגרום לתסכול רב בקרב תלמידים שאינם מגיעים לראש הסקלה ועלול לגרום להם להרגיש שהם אינם טובים דיים ועם הציונים הללו לא יוכלו להצליח בחיים. לא כל שכן כאשר מדובר בילדים עם הפרעת קשב וריכוז, המתקשים יותר להגיע להישגים אלו.

הגיע הזמן לטפח את האינטליגנציה הרגשית וראשיתו של התהליך מצוי בידינו ההורים. מהי אותה אינטליגנציה רגשית, אתם וודאי שואלים וכיצד ליישם אותה בביתכם עם ילדכם כבר בגיל צעיר והאם לא יהיה קשה ללמד אותה ילדים עם הפרעת קשב וריכוז?

ובכן, אינטליגנציה רגשית חשובה מאוד להתנהלות בחיים. מדובר ביכולת להבין את מה שאנו חשים. בלי ההבנה הזו יהיה קשה לנו לבטא את עצמנו. כפי שאמרו חכמים מאיתנו “אם אין אני לי, מי לי?”. ברגע שאנו מבינים מה אנו חשים, קל לנו יותר להתנהל בעולם.

לאחר שאנו מבינים את עצמנו ותחושותינו, הרבה יותר קל לנו להבין מה הזולת חש ולהתחבר אליו מהמקום, שהוא הכי זקוק לנו, כיוון שאנו יכולים להרגיש את שהוא חש. הדבר חשוב ליכולת החיברות שלנו. לבסוף כאשר אנו מבינים את האחר ותחושותיו, אנו מסוגלים להיות חלק מצוות או קבוצה ולהצליח בחיים בכל מצב.

וודאי תופתעו לגלות כי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז הם בעלי בסיס להבנה רגשית, המאפשרת להם לקרוא ולהבין את שעובר על הזולת, הבנה רגשית המכונה אמפתיה. לכן אל לנו כהורים לגרום להם למעצורים רגשיים. מדובר כאמור בכלי שיסייע להם במהלך חייהם והדרך שלהם למעלה להצלחה מתחילה כבר בעודם ילדים.

כיוון שמדובר ביכולת שניתן לפתח, חשוב לטפח אותה בקרב ילדים כבר בעודם צעירים וללמד אותם לתת מקום לתחושותיהם ולספר עליהם.  כך הדבר אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, שלעיתים קרובות חשים תסכול, כעס ומבוכה, כאשר הם אינם מצליחים בביצוע משימה או מטלה כמו חבריהם.

אם תלמדו אותם לשוחח עימכם ולא לאגור את המטענים השליליים המצויים בתוכם, הם ילמדו שיש מקום לכל תחושה, גם אם לא נוח להם איתה. בעיקר שהם אינם מצליחים כמו חבריהם.

במידה שאתם חשים כי ילדכם עוצר בתוכו את הרגשות, עודדו אותו לספר לכם על תחושותיו, כאשר קורה לו דבר מה. אם הוא לא מצליח בכך, שחקו במשחק תפקידים בו תספרו לו על מקרה דומה שקרה לכם ומה חשתם לגביו, כך עשויה להיווצר הזדהות שלו עם המקרה שקרה לכם, שעשויה לגרום לו לספר לכם מה הוא מרגיש.

עודדו את ילדכם לבטא את רצונותיו ותחושותיו, וכבדו אותם גם אם הם אינם עומדים בקנה אחד עם מה שתכננתם לאותו רגע. כך למשל, אם ילדכם חש עייפות באמצע ארוחה חגיגית ולא נוח לכם, כיוון שאתם מעוניינים להישאר. אל תאמרו לו שיתאפק. דברו איתו בעניין ונסו למצוא פיתרון, בו יהיה לו ברור שאתם מודעים לעייפות שלו ומנסים למצוא לה פיתרון. אך לעולם אל תתעלמו ממה שהוא חש, כדי שידע שרצונותיו חשובים ויידע לתת להם ביטוי גם בעתיד.

אם תלמדו את ילדכם לזהות את רגשותיו, הוא יוכל לזהות אותם גם אצל הזולת ויגדל להיות אמפטי ומתחשב. אם תכבדו אותו, הוא יכבד אתכם ויכבד אחרים ולא יפגע בהם. כאמור הדבר אמור לגבי כל הילדים, בהם גם ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

כאשר מודדים את ההצלחות של הילדים שלנו רק באמצעות ציונים ומנת משכל (באמצעות מבחני אינטליגנציה), התסכול בקרב ילדים גדול, ובקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז עוד יותר גדול! ציונים זה לא הכל והם אינם מנבאים את הצלחת הילד בעתיד!

אם קשה לילדכם להשיג ציונים טובים – זה המקום לטפח אתהאינטליגנציה הרגשית, שתסייע בהתנהלות בחיים ובהשגת קריירה. אגב, אינטליגנציה רגשית טובה לכל הילדים וגם למבוגרים.

גם היום כבעבר, בתי הספר מודדים את ההצלחה של ילדינו על פי ציונים ומנת משכל – מה שעשוי לגרום לתסכול רב בקרב תלמידים שאינם מגיעים לראש הסקלה או לא משיגים ציונים גבוהים. ילדים כאלה מרגישים כי אינם מספיק טובים ובנוסף על כך הורים רבים עוד מוסיפים שמן למדורה ומציינים בפניהם כי עם הציונים הללו לא יוכלו להצליח בחיים. כאשר מדובר בילדים עם הפרעת קשב וריכוז – הקשיים כפולים והם כידוע מאוד מתקשים להגיע להישגים וציונים גבוהים.

הגיע הזמן לטפח את האינטליגנציה הרגשית וראשיתו של התהליך מצוי בידינו ההורים. מהי אותה אינטליגנציה רגשית, אתם וודאי שואלים וכיצד ליישם אותה בביתכם עם ילדכם כבר בגיל צעיר והאם לא יהיה קשה ללמד אותה ילדים עם הפרעת קשב וריכוז?

מהי אינטליגנציה רגשית?

ובכן, אינטליגנציה רגשית היא היכולת להבין את מה שאנו חשים. כלומר, אינטגרציה בין השכל לרגש. ללא ההבנה הזו יהיה קשה לנו לבטא את עצמנו. ברגע שאנו מבינים מה אנו חשים, קל לנו יותר להבין את הזולת וההתנהלות היומיומית קלה יותר.

לאחר שאנו מבינים את עצמנו ותחושותינו, כמו גם יודעים לשלוט ברגשות שלנו (ולא שהרגשות שולטים בנו), הרבה יותר קל לנו להבין מה הזולת חש ולהתחבר אליו מהמקום שהוא הכי זקוק לנו, כיוון שאנו יכולים להרגיש את שהוא חש. הדבר חשוב ליכולת החיברות שלנו. כאשר אנו מבינים את האחר ותחושותיו, אנו מסוגלים להיות חלק מצוות או קבוצה ולהצליח בחיים בכל מצב.וודאי תופתעו לגלות כי קשיי קשב וריכוז – ילדים ונוער הם בעלי בסיס להבנה רגשית, המאפשרת להם לקרוא ולהבין את שעובר על הזולת, הבנה רגשית המכונה אמפתיה. לכן אל לנו כהורים לגרום להם למעצורים רגשיים. מדובר כאמור בכלי שיסייע להם במהלך חייהם והדרך שלהם למעלה להצלחה מתחילה כבר בעודם ילדים.כיוון שמדובר במיומנות שניתן לפתח, חשוב לטפח אותה בקרב ילדים כבר בעודם צעירים וללמד אותם לתת מקום לתחושותיהם ולדבר עליהם.  כך הדבר אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, שלעיתים קרובות חשים תסכול, כעס ומבוכה, כאשר אינם מצליחים בביצוע משימה או מטלה כמו חבריהם. טיפים להשגת אינטליגנציה רגשית אצל ילדים:

  1. למדו את ילדכם לספר על תחושותיהם ולא לאגור את הכשלונות, אכזבות וכדומה בתוכם. הם ילמדו שיש מקום לכל תחושה, גם אם לא נוח להם איתה. בעיקר שהם אינם מצליחים כמו חבריהם.
  2. אם קשה לילדכם להתבטא שחקו במשחקי תפקידים ותספרו לו על מקרה דומה שקרה לכם ומה חשתם לגביו, כך עשויה להיווצר הזדהות שלו עם המקרה שקרה לכם, שעשויה לגרום לו לספר לכם מה הוא מרגיש.
  3. עודדו את ילדכם לבטא את רצונותיו ותחושותיו וכבדו אותם גם אם הם אינם עומדים בקנה אחד עם מה שתכננתם לאותו רגע. כך למשל, אם ילדכם חש עייפות באמצע ארוחה חגיגית ולא נוח לכם, כיוון שאתם מעוניינים להישאר. אל תאמרו לו שיתאפק. דברו איתו בעניין ונסו למצוא פיתרון, בו יהיה לו ברור שאתם מודעים לעייפות שלו ומנסים למצוא לה פיתרון. אך לעולם אל תתעלמו ממה שהוא חש, כדי שידע שרצונותיו חשובים ויידע לתת להם ביטוי גם בעתיד.
  4.  למדו את ילדכם לזהות את רגשותיו ולהביע אותם. כאשר יידע מתי הוא שמח, כעוס, עייף וכדומה הוא יוכל לזהות אותם גם אצל הזולת ויגדל להיות אמפטי ומתחשב.
  5. התייחסו אל ילדכם כאל בוגר. שתפו אותו בבעיות שלכם (בבעיות היומיומיות שאותן הוא יהיה מסוגל להבין).
  6. התייחסו אליו בכבוד. אם תכבדו אותו, הוא יכבד אתכם ויכבד אחרים.
  7. סמכו על ילדכם ותנו לו את הבטחון להחליט החלטות עבור עצמו, תוך כדי שיתוף איתכם. אם החלטה מסויימת אינה נראית לכם דברו איתו והסבירו למה. גם אם החלטות מסויימות תהיינה שגויות, אל תמנעו מילדכם אותם- ככל שיטעה הוא ילמד ויסיק מסקנות בעצמו. אין דרך טובה מזו לגדל ילדים מאושרים מלאי ביטחון ולהכינם לחיים עצמאיים!
דילוג לתוכן